Grupa Redan liczy na udane drugie półrocze
O 13,1% do 255,8 mln zł w pierwszym półroczu br. zwiększyły się w ujęciu r./r. obroty Grupy Redan. Problemem pozostawał poziom uzyskiwanej marży handlowej. Zarząd odzieżowej Grupy liczy, że wprowadzone zmiany w kolekcji Top Secret oraz startująca we wrześniu kampania reklamowa przyciągną klientów do sklepów, co przełoży się na znaczny wzrost sprzedaży i poprawę rentowności.
2015-08-27, 10:55

W ramach segmentu modowego obroty w I półroczu br. zwiększyły się w ujęciu r./r. o 9,6% do 115,1 mln zł. Jednocześnie sprzedaż w sklepach porównywalnych Top Secret w Polsce wzrosła aż o 16%. Wzrosty te są efektem działań realizowanych w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Dotyczyły one przede wszystkim poprawy jakości kolekcji marki Top Secret na co składa się zdecydowanie bardziej precyzyjne dopasowanie struktury asortymentowej, liczby modeli i tempa ich wejść do sklepów, do aktualnych preferencji zakupowych klientów i formatów sklepów” – stwierdził Bogusz Kruszyński, Wiceprezes Redan SA.

Działalność segmentu modowego w naszym kraju w ciągu pierwszych sześciu miesięcy tego roku przyniosła jednak stratę na działalności operacyjnej na poziomie 5,8 mln zł, w porównaniu do 3,5 mln zł na minusie rok wcześniej. Powodem było osiągnięcie niższej marży od zakładanej, na co wpłynęło m.in. osłabienie naszej waluty względem dolara oraz głębsze przeceny konieczne w związku z agresywną polityką cenową innych sieci. Jednocześnie segment modowy zanotował wzrost kosztów wynikający z rosnącej sprzedaży oraz ze zwiększenia wydatków na tworzenie kolekcji i działania reklamowe. „Chcemy kontynuować nasze działania mające na celu przyciągnięcie do sklepów nowych klientów oraz zwiększenie rozpoznawalności marki, a tym samym dynamicznego wzrostu sprzedaży. Dlatego we wrześniu, po 10 latach przerwy starujemy z szeroko zasięgową kampanią reklamową Top Secret obejmującą telewizję, prasę, nośniki zewnętrzne oraz internet” - stwierdził Wiceprezes Redan SA.

Z kolei segment dyskontowy po sześciu miesiącach br. zanotował 16,2% wzrost obrotów r./r. do 140,7 mln zł. Bardzo dobrze rozwija się sklep internetowy www.txm24.pl, który wystartował w maju zeszłego roku, a od początku tego roku osiągnął już sprzedaż na poziomie 2,7 mln zł. W pierwszym półroczu br. marża handlowa brutto rosła nieco wolniej od obrotów i poprawiła się r./r. o 13,9% do 58 mln zł, a koszty sprzedaży i ogólnego zarządu wzrosły o 18,5% do 51,2 mln zł. W efekcie wynik na działalności operacyjnej sektora dyskontowego wyniósł 6,1 mln zł, czyli o 7% mniej niż w pierwszym półroczu 2014 r.

„Realizowane wzrosty sprzedaży w sklepach TXM textilmarket potwierdzają, że towary oferowane klientom są przez nich dobrze odbierane i chętnie dokonują oni zakupów. W samym drugim kwartale wypracowaliśmy o 0,6 mln zł wyższy wynik na działalności operacyjnej niż rok wcześniej. Oznacza to odwrócenie trendu z początku roku kiedy warunki pogodowe w postaci opóźnienia sprzedaży sezonowych artykułów, wpłynęły na pogorszenie marży” – wyjaśnił Lech Przemieniecki, Prezes TXM SA. Podkreślił, że wzrost kosztów był planowany i związany m.in. z rozwojem sieci sprzedaży oraz rozwojem nowych kanałów dystrybucji, w tym sieci zagranicznej oraz e-commerce. Zwiększone zostały także wydatki marketingowe na organizację w maju br. pierwszej w historii sieci kampanii telewizyjnej. „Jesteśmy przekonani, że te działania będą miały bardzo pozytywny wpływ na osiągane wyniki w kolejnych okresach” – dodał Prezes TXM SA.

Cała Grupa Redan w pierwszym półroczu tego roku miała 255,8 mln zł obrotów, czyli 13,1% więcej niż w tym samym okresie rok wcześniej. Marża handlowa brutto wzrosła o 11% do 106,6 mln zł. Z kolei koszty sprzedaży i ogólnego zarządu przez pierwszych sześć miesięcy br. zwiększyły się r./r. o 15,8% do 107,3 mln zł.

„W drugim kwartale oraz w całym pierwszym półroczu br. osiągnęliśmy dobre wyniki sprzedażowe w obu obsługiwanych segmentach. Uzyskane wzrosty wynikały zarówno z przyrostu sieci handlowej, ale co nas bardzo cieszy także zwiększenia obrotów w sklepach porównywalnych” – podkreślił Bogusz Kruszyński, Wiceprezes Redan SA.

W samym drugim kwartale Grupa wypracowała dodatni wynik z działalności operacyjnej na poziomie 2,5 mln zł. Nie wystarczyło to jednak na pokrycie straty z pierwszego kwartału i w efekcie pierwsze półrocze zakończyło się stratą na działalności operacyjnej sięgającą 0,7 mln zł, podczas gdy rok wcześniej było 2,1 mln zł zysku. Nadal decydujące znaczenie miały ujemne różnice kursowe, choć w pierwszej połowie 2015 r. dotyczyły tylko okresu styczeń-luty. „Za drugi kwartał br. Grupa zanotowała nadwyżkę dodatnich różnic kursowych” – podkreślił Bogusz Kruszyński. W efekcie suma całkowitych dochodów w drugim kwartale wyniosła 0,9 mln zł i była o 0,1 mln zł wyższa niż rok wcześniej. W skali całego półrocza suma całkowitych dochodów wyniosła -6,8 mln zł, względem -6,1 mln zł w I półroczu 2014 r.

Zarząd Redan liczy na udane drugie półrocze tego roku.Determinujący wpływ na tegoroczne wyniki będzie miała sprzedaż w IV kwartale, kiedy w sklepach będzie już pełna oferta jesienno -zimowa. Jesteśmy do tego sezonu bardzo dobrze przygotowani, dlatego z optymizmem patrzymy na kolejne okresy– stwierdził Wiceprezes Redan SA.

Andrzeja Kazimierczak
Tauber Promotion